Puffertartály, puffertároló típusai 

 

Puffertartály hőcserélő nélkül

 

Puffertartály
1 hőcserélővel

 

Puffertartály
2 hőcserélővel

Puffertartály
frissvíz-modullal 

Puffertartály
tároló a tárolóban 

Több nagy csoportra osztjuk, fűtési és használati melegvíz tartályokra illetve kombi tartályokra.
 

 • Fűtési puffertartály: létezik hőcserélő nélküli, egy hőcserélős, két hőcserélős változat.  A puffertartály belülről nem bevonatos, mivel a fűtési rendszerben nincs levegő, így felülete nem oxidálodik, nem rozsdásodik. 
 • Kombi puffertartály: tároló a tárolóban, az acál puffertartályon belül egy zománcozott tároló van elhelyezve. Indirekt tárolóként működik, a puffertartályban lévő víz melegíti fel. Létezik egy szolár hőcserélős, két szolár hőcserélős kivitel napkollektorokhoz.
 • Kombi puffertartály: átfolyós HMV (használati melegvíz) hőcserélővel (rozsdamentes bordás cső), melyet a puffertartály melegvize fűt fel. Létezik  egy szolár hőcserélős, két szolár hőcserélővel napkollektorokhoz.
 • Hőszivattyús rendszerek esetén szintén több változat létezik, ezek abban különböznek, hogy az alacsony hőlépcső miatt a hőcserélő felületük többszöröse a normál hőcserélőknél.
 • Használati melegvíz tartály: más néven indirekt tárolók. Kizárólag bevonatos felülettel gyártják, egy illetve két hőcserélővel. Általában kiegészíthetők elektromos fűtőbetéttel.
 A mai vegyestüzelésű rendszer fontos eleme a puffertartály
 

 A vegyestüzelésű kazán üzemeltetésekor szabályozás nélkül ég el a fa, ezért ebben az esetben a folymatosan termelődő felesleges energiát érdemes a rendszerbe beépített puffertárolóban elraktározni addig, amíg felhasználásra nem kerül.
 

 • Ha a fűtési rendszerben nincs puffertartály, akkor a lakás felfűtése után felesleges energiát termelünk.
 • Ha a fűtési rendszerben (vegyestüzelés, faelgázosító, pellet, stb.) van  puffertartály, a rendszer szabályozhatóvá válik, minimális energiaveszteségünk lesz..
 • Puffertartály beépítésével lehetővé válik programozható szobatermosztát használata (éjszakai-nappali hőmérséklet beállítása),  a rendszer tökéletesen szabályozható, nincs túlfűtés, nincs lehűlés. Nő a hatásfok, gazdaságosabb lesz a fűtés, tüzifát és pénzt takarítunk meg. Ezel a megoldással akár 30-40% fűtési költség is megtakarítható.
 • A tartály legnagyobb előnye az átmeneti időszakokban jelentkezik, amikor nincs szükség az összes, kazán által megtermelt hőenergiára. A felesleget a puffertartály eltárolja - a megtermelt hőenergia nem megy veszendőbe. 
Hogyan válasszunk puffertartályt

Elsődlegesen el kell döntenünk, mire használjuk a tartály. Fűtési költségünk csökkentésére, használati melegvíz előállítására vagy ezek kombinációjára?

 • Fűtési költségeink csökkentése esetében üres hőszigetelt puffertartályt kell választani.
 • Ha szeretnénk másik hőtermelőt is bekötni a puffertartályba (pl kandalló), akkor egy hőcserélős tartályra van szükség.
 • Ha két hőtermelőt szeretnénk a vegyestüzelésű kazánon kívül (napkollektor, kandalló), akkor két hőcserélős puffertartályt válasszunk.
 • Ha használati melegvizet is szeretnénk készíteni, akkor dupla tárolót, vagy friss-víz modulos tárolót válasszunk. Itt is van lehetőség hőcserélővel szerelt típust választani. Dupla tároló: a puffertartályban egy kisebb, zománcozott tartály van elhelyezve a melegvíz ellátására. Friss-víz modul: rozsdamentes csőkígyó van a puffertartályban 25-45 liter űrtartalommal, és mint egy átfolyós vízmelegítő, ez szolgáltatja a melegvizet.) Ezek rendkívül helytakarékos megoldások.  

  Figyelem:  a puffertartályba utólag nem lehet gazdaságosan hőcserélőt beszerelni! 

Puffertartály méretezése
 • Első szempont: a puffertartálynak legalább akkorának kell lennie, hogy a kazán által egy feltöltéssel előállított hőt el tudja raktározni! 
 • Milyen fűtési rendszerünk van: radiátoros, padló, falfűtés, stb. Mindig vegyük figyelmbe, hogy a jövőbeni  terveinkhez is illeszkedjen a puffertartályunk, akár abban az esetben is ha némileg drágább (például napkollektor felszerelése). Az utólagos átalakítások mindig többe kerülnek.
 • Fűtési rendszer esetében a puffertartály térfogatát úgy kell megválasztani, hogy legalább 50 liter víz jusson a kazán teljesítményének minden 1kW-jára.
 • Napkollektoros és hőszivattyús rendszer estén a tartály kapacitását nagyobbra kell tervezni az optimális működés érdekében (75-100 liter/kW). Főleg napkollektor esetében a felfűtési idő rendkívül változó, mivel minden az időjárástól függ.
Puffertartály bekötése helyesen
 
Alapvető törekedjünk az egyszerűségre. A felfűtött kazánból a forróvízet a Laddomat a puffertárolóba tölti. A puffertárolóból látjuk el a fűtésirendszert a lakás hőigényének megfelelően. Zárt fűtési rendszer kiépítését javasoljuk a hatékonyabb működéséhez.
 
 
A rendszer elemei: kazán, laddomat, füstgáztermosztát (vegyestüzelésű kazán), puffertartály, termosztatikus keverőszelep, zárt tágulási tartály, tágulási tartály armatúra, biztonsági szelep, termikus biztonsági szelep, biztonsági szerelvénycsoport. Minden részegység fontos a fűtési rendszerben.
Ezekre a szerelvényekre szükség van a biztonságos működéshez, de ne bonyolítsuk túl a fűtési rendszert, mert akkor elveszítjük legnagyobb előnyét, az üzembiztonságot.
 
 
 
 • Laddomat: a kazán gyorsan eléri az üzemi hőmérsékletet ,megvédi a kazánt a kondenzvíz kicsapódástól és ezáltal a átrozsdásodástól. A puffertartályt feltölti melegvízzel.
 • Füstgáztermosztát: szabályozza a szivattyú müködését. Csak abban az esetben indítja el a szivattyút, ha meleg a füstcső. Ha a kazán leégett, a füstcső kihűl, a szivattyú leáll.
 • Termosztatikus keverőszelep: Padlófűtés és radiátoros fűtés esetén is szabályozni kell az előremenő fűtési víz hőmérséklete. Egy normál téli napon a rendszer 50oC előremenő vízzel üzemel. A puffertartályban lévő 80-90oC-os melegvizet egy keverőszelepen kereszül engedjük a fűtési rendszerbe, így az előremenő fűtési vízhez hozzákeverünk a fűtési visszatérőből. Ennek köszönhetően a fűtővíz hőmérsékletét mi állíthatjuk be az igényeknek megfelelően, ami biztosítja a folyamatos, akár 24 órás üzemet. Léteznek motoros szelepek is erre a funkcióra, amit egy külső időjárás szabályzóval teljesen automatává tehetünk.
 • Zárt tágulás tartály: felveszi a fűtési folyadék tágulását. Fontos az előnyomás ellenőrzése a rendszerbe építésekor, valamint a fűtési szezon kezdetekor.
 • Tágulási tartály armatúra: lehetővé teszi a tágulási tartály karbantartását, ugyanakkor megakadályozza a vétlen elzárást.
 • Biztonsági lefúvató szelep: a biztonsági szelep a rendszerben, a normál üzemi nyomás feletti nyomás kialakulása esetén a túlnyomás levezetésére szolgál.
 • Termikus biztonsági szelep: a kazán túlhevülésekor kinyit a szelep és a vízvezeték rendszerből hűtővizet enged a kazán vízterébe. A fölösleges víz a biztonsági szelepen keresztül távozik.
 • Hőmérő és nyomásmérő: fontos, hogy a rendszerben lévő viszonyokat rendszeresen ellenőrizzük.
 • Biztonsági szerelvénycsoport:
         
 

 


Termékek

Ebben a kategoriában nincsenek termékek.